EgyébFrissHírek

Domokos István a parajdi sóról az ‘Egészségedre’ műsorában (K,P 16h)

Budapestre költözött a parajdi sóbánya „kistestvére”, a Sópince. Az „Egészségedre” legújabb adásában Domokos István, a sópince vezetőjével beszélget a szerkesztő-műsorvezető, Turcsányi Éva.

A ferencvárosi egykori légópincében szinte ugyanolyan jó minőségű a levegő, mint a székelyföldi sóbányában. A sópince falai tízezer sótéglából épültek – ez mintegy 50 ezer kiló sót jelent, amit az utolsó grammig a székelyföldi Parajdról hoztak. A levegőben lévő só gyógyító hatású – a sóterápia leginkább a légúti betegeknek és az asztmásoknak hasznos.

A sópince alapítói közel 300 négyzetméteren alakítottak ki öt helyiséget, amely száz főt gond nélkül ki tud szolgálni. A sópince egyik helyiségét kifejezetten gyerekeknek alakították ki, hogy megelőzzék náluk az allergia és az asztma kialakulását. Egy másikban pedig székelyföldi ételeket és italokat árulnak. A budapesti sópince a „kistestvére” a híres székelyföldi parajdi sóbányának, ahova évente félmillióan látogatnak, és a vendégek fele magyar. A budapesti sópincét azért nyitották, hogy a sóterápia előnyeit azok is megtapasztalhassák, akik nem tudnak eljutni Parajdra.

 

Vélemény, hozzászólás?